Samhällskonflikter betraktas idag ofta som kulturstrider. Tidöregeringens paradigmskifte äger inte minst rum på kulturområdet. Ett exempel är den statligt auktoriserade kulturkanon som man beslutat om.
Projektet att etablera en svensk kulturkanon frammanar en ovan samhällsrealiteterna svävande, förment gemensam och homogen svensk kultur. På så sätt vill man motverka oro, vilsenhet och polarisering i en tid av globala konflikter, migration och växande sociala klyftor. Det är ett klassiskt nationalkonservativt synsätt, idag i allians med högerextrema krafter.
Örjan Nyström visar att kulturarvet bara kan hållas levande om det är omstritt och pluralistiskt. Hur skulle det se ut om vi betraktar klassamhället som en grundläggande faktor i vårt kulturarv?
Detta belyses i bokens längsta textsamling. Inledningsvis diskuterar han också vad vi egentligen menar med de gränslösa begreppen kultur och kulturarv , och hur detta skiftat historiskt. Och avslutningsvis funderar han, utifrån sin personliga bakgrund, på frågan glöm inte var du kommer ifrån . Den visar sig inte helt lätt att besvara.
Örjan Nyström har skrivit ett stort antal böcker, huvudsakligen om arbetarklassens och arbetarrörelsens historia och nutidsfrågor. Han har varit utredare på LO:s Göteborgsorganisation och arbetat på SJ:s godsbangårdar. Han är hedersdoktor vid Göteborgs universitet.